Fraudeonderzoek Sociale Woningen

Op 1 oktober 2021, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Gemeenteraad keurt raamovereenkomst fraudeonderzoek sociale woningen goed op verzoek van N-VA Boutersem

De andere meerderheidspartijen stemden voor, Vooruit en Groen onthielden zich.

Sociale huurwoningen moeten worden voorbehouden voor de doelgroep die er effectief recht op heeft. Wie een sociale huurwoning huurt, mag niet tegelijkertijd een eigen woning bezitten. De controle op binnenlands onroerend bezit kan door de sociale verhuurder eenvoudig via de Kruispuntbank Sociale Zekerheid gecontroleerd worden. Voor buitenlandse eigendommen is dat niet zo eenvoudig omdat de FOD Financiën vaak niet over de nodige gegevens beschikt.

De Vlaamse minister van Wonen stelt een raamovereenkomst ter beschikking van sociale verhuurders die onderzoek voeren naar buitenlands bezit. Daarnaast worden sociale verhuurders, die onderzoek laten doen naar buitenlands onroerend bezit van sociale huurders, financieel ondersteund door tussenkomsten in de kosten van dat onderzoek.

De toelage bedraagt 75% van de kosten voor een vooronderzoek dat geen bewijs van buitenlandse eigendom oplevert en 100% van de kosten voor een vooronderzoek dat een bewijs van buitenlandse eigendom oplevert en voor het onderzoek ten gronde. Het vooronderzoek kost tussen de 150 en 5000 euro. Het financieel risico is dus zeer beperkt.

 

In Antwerpen werd in 40 procent van de opgestarte dossier vastgesteld dat de sociale huurder ook een buitenlandse eigendom had. 590.000 euro aan onterecht uitgekeerde sociale voordelen kon worden teruggevorderd.
In Lier werd voorlopig 50% van de 50 opgestarte dossiers positief afgerond waardoor men reeds 433.000 euro kon recupereren.

Door deze beslissing  krijgen de vertegenwoordigers van de gemeente Boutersem in de raad van bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren het mandaat om dit te agenderen.

Nicolas Bollion

Fractieleider

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is